Baksiden av sosiale medier og påvirkningen på angrepet av den amerikanske kongressen

Baksiden av sosiale medier og påvirkningen på angrepet av den amerikanske kongressen

Hvordan blir vi egentlig påvirket av sosiale medier? Hvorfor blir vi hekta? Kan sosiale medier gi negative utfall? Og kan sosiale medier ha påvirket angrepet på den amerikanske kongressen 6.Januar?

Sosiale medier

«Sosiale medier er nettsider og apper som tilrettelegger for å skape og dele innhold, og å delta i sosiale nettverk». Det har endret måten vi kommuniserer på, samt forenkler og tilgjengeliggjør kommunikasjon med privatpersoner over hele verden. Det er nå enklere enn før å dele nyheter, markedsføring, politiske ytringer og offentlig informasjon. Felles for de ulike sosiale mediene er at de eies av globale aktører, og finansieres gjennom algoritmestyrt reklame. (Store norske leksikon. «Sosiale medier». Lest 30.Mai, 2021). Dette betyr altså at om du ikke betaler for et produkt, så er du produktet.

Sosiale medier er en enkel og energiløs måte å få med seg hva som skjer i verden, og i dag finnes det mange plattformer brukerne gratis kan benytte seg av. Stadig flere publiserer på sine kanaler, og det er ikke lenger kun nyhetskanaler eller troverdige kilder som utgir informasjon. Nå kan alle aktivt produsere innhold, spre påstander, nyheter og meninger til hvem som helst som skulle kommer over det. Til og med barn under 13 år blir eksponert for masse informasjon daglig på de samme plattformene som voksne, og som barn kan det være svært vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi eller konspirasjon. Det er derfor viktig å være kritisk til hva man ser og leser på nett.

Manipulerer underbevisstheten

Det er i dag 3,96 milliarder mennesker som benytter seg av sosiale medier (Brian Dean, 2021). Jeg tør å påstå at dette tallet er økende ettersom teknologien forandrer seg, det stadig kommer nye plattformer og flere barn kobler seg opp etter hvert som de blir eldre. Samtidig er sosiale medier blitt såpass komplisert i forhold til innsamling av data, at maskiner som driver med algoritmer vet nøyaktig hvordan de skal få deg hekta. Dette kan resultere i at du havner i din egen boble, hvor du kobler ut fra omverdenen og blir distansert fra virkeligheten.

I dokumentaren «Det sosiale dilemmaet» på Netflix, forklarer de nettopp hvordan sosiale medier og datainnsamling i dag er laget på en måte som skal få brukeren avhengig av tjenestene. Det blir blant annet beskrevet hvordan algoritmene fanger opp informasjon om deg, hvem du er, dine interesser, plattformer du bruker og hvor lenge, hva du ser eller søker på + mye mer.

Enkelt forklart er det en maskin som mottar denne dataen, og utformer en profil av deg som person. Dette gjør det enklere å forstå seg på dine tanker og din adferd, og kan tilpasse innhold basert på dette. Når innholdet er mer tilpasset deg, og varslingene popper opp når du «trenger» det, får hjernen dopamin slik at du etter hvert blir avhengig. Vi kan derfor si at du underbevisst blir manipulert til å bruke sosiale medier mer.

The+puppet+masters+of+social+media+controlling+their+puppet+%28the+public%29.
Bilde hentet fra: Skierscribbler

Tristan Harris fra Netflix-dokumentaren skrev en presentasjon om nettopp dette. Han sier: «aldri før i historien har 50 designere, 20-35 år i California, tatt avgjørelser som vil påvirke 2 milliarder mennesker. To milliarder mennesker vil ha tanker som de ikke hadde tenkt til å ha, fordi en designer hos Google sa: slik fungerer varslingene på skjermen som du våkner opp til om morgenen.».

Hvis vi da tar utgangspunkt i det Harris sier, at 50 menn har så mye makt på sosiale plattformer. Jeg nevnte tidligere at flere milliarder mennesker bruker sosiale medier hver dag, tenk så mye informasjon som spres, både ekte og falske nyheter rundt om i verden. Hvor lett er det ikke da egentlig å påvirke andre til å tenke tanker de ellers ikke ville tenkt? Man planter meninger og informasjon i hodene på hverandre, og du vil ubevisst bli påvirket på en eller annen måte, fordi du selv skaper en mening basert på informasjonen du henter inn. Nyheter spres, ikke bare ved å dele innhold, men ved å like, kommentere eller fysisk snakke med andre om det som skjer i verden. Vipps, så er du plutselig en del av nettopp denne spredningen enten det var intensjonen eller ikke, fordi du har blitt eksponert for informasjon fra sosiale medier.

Men hvordan kan sosiale medier faktisk påvirke oss mennesker til å tenke tanker eller gjøre ting vi ellers ikke ville gjort? Vi går tilbake til 6.Januar 2021, da Kongressen i Washington DC ble angrepet, og ser på faktorer som trolig spilte en stor rolle for utfallet.

Angrepet på kongressen 6.januar 2021

I forbindelse med valgkampen i USA 2021, tok tilhengere av Trump seg inn på den amerikanske kongressen i DC. Trump hadde tidligere ytret at valgkampen var rigget, og at stemmene ikke var korrekt telt. Det som startet som en fredelig protest utenfor kongressbygningen, utviklet seg til et voldelig angrep. Aktivister stormet inn, og raserte og herjet på innsiden. Hensikten var å hindre opptelling av valgmannstemmene etter presidentvalget. Flere ting ble ødelagt, samt at 50 personer ble skadd, 5 døde, og 280 ble pågrepet. (Wikipedia, 2021)

Bilde hentet fra: wlja. Skjermbilde av Tweet fra Donald Trump.

Trump hadde i forkant av angrepet brukt Twitter som en plattform for å ytre sine tanker og meninger rundt utfallet av valgkampen. I tillegg begynte han å twitre om å protestere utenfor kongressen 6.Januar 2021.

Bilde hentet fra: Hunter Walker‘s twitterkonto.
bilde hentet fra: Hunter Walker‘s twitterkonto.

Her ser vi kun et lite utvalg av hva Trump postet på sin Twitter. Twitterkontoen ble flittig brukt til å oppfordre sine tilhengere til å møte opp utenfor kongressen å protestere. På den tiden hadde han 88 millioner følgere på sin konto. Jeg nevnte tidligere hvor enkelt det kan være å påvirke andre på sosiale medier, og med så mange følgere er derfor sannsynligheten stor for at informasjonen han utgir spres. Handlingen av angrepet ble i stor grad fremprovosert av Trump, men utviklet seg nok i en mer aggressiv retning enn hva som først var tenkt. Dette grunner nok i at hans meninger lett oppfattes som fakta for de han påvirker, som videre planter tanker og konspirasjoner i hodene på folk. Det er skremmende hvordan 1 mann kan ha så stor og negativ påvirkningskraft på andre, grunnet hans makt og rolle i samfunnet. Twitter valgte til slutt å permanent stenge kontoen til Trump, basert på de voldelige hendelsene.

Skjermbilde hentet fra: NRK

Kilder

Darrud, Aud. 2021. «Donald Trump er permanent utestengt fra Twitter.». NRK. https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

Dean, Brian. 2021. «Social Network Usage & Growth Statistics: How Many People Use Social Media in 2021?». Backlinko. https://backlinko.com/social-media-users)

Store norske leksikon. «Sosiale medier». Lest 30.Mai, 2021). https://snl.no/sosiale_medier

Guthrie, Tessa. 2020. «The Social Dilemma: “simultaneously utopia and dystopia”. Skierscribbler. https://skierscribbler.com/9428/ae/the-social-dilemma/

Henney, Elliot. 2020. «One week away: Pro-Trump rally scheduled on Jan. 6. Here’s what you need to know». wjla. https://wjla.com/news/local/trump-rally-january-6

Orlowski, Jeff. «The social dilemma». Netflix. 2020.

Walker, Hunter. 2021. Twitter. https://twitter.com/hunterw/status/1348138818025771008

Wikipedia, 2021. «Stormingen av den amerikanske kongressen 2021». https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

One thought on “Baksiden av sosiale medier og påvirkningen på angrepet av den amerikanske kongressen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *