En enklere måte å visualisere dataene dine

En enklere måte å visualisere dataene dine

Data og statistikker kan være vanskelig å lese og forstå. Google har derfor opprettet et gratis verktøy kalt «Google Data Studio», for å gjøre det enklere å samle, lese og dele dataene som samles inn fra ditt nettsted. Verktøyet kan kobles opp til flere datainnsamlingstjenester. Jeg vil i dette innlegget forklare hvordan du ved hjelp av verktøyet kan koble til innsamlet data, oppretter rapporter og deler det med andre. All informasjon er hentet fra sertifiseringskurs om Google Data Studio.

Koble til innsamlet data

Før vi kan opprette en rapport, må vi først legge til datakildene vi ønsker å benytte oss av. Her ser vi hovedsiden for Google Data Studio. Vi klikker først på «Opprett» øverst i venstre hjørnet.

Deretter velger vi «Datakilde»

Vi får dermed opp tilgjengelige datakilder vi kan knytte til Google Data Studio. Jeg velger Google Analytics ettersom det er den datainnsamlingstjenesten jeg benytter meg av.

Jeg får nå mulighet til å velge hvilken konto jeg vil koble til. Jeg velger kontoen for denne bloggen, og klikker deretter «knytt sammen» øverst i høyre hjørne.

Videre kommer jeg hit, hvor jeg kan se alle dimensjonene som vil bli brukt i rapportene. Jeg kan også enkelt legge til nye dimensjoner, eller redigere dem om jeg ønsker, ved å klikke på navnet, de 3 prikkene ved siden av, eller pilene som åpner en rullegardinmeny.

Opprette en rapport

Når ønskelige endringer har blitt gjort, går vi videre til å opprette en rapport ved å klikke på den blå knappen øverst i høyre hjørne. Etter godkjenningen som popper opp, er vi klare. Slik ser min side ut for bloggen som min Google Analytics er koblet opp mot.

For å legge til dataene dine i rapporten, klikker vi på «ressurs» på menyen øverst, og deretter «administrer datakildene som er lagt til».

Vi kommer deretter hit, hvor vi kan endre, slette eller legge til datakilder. Velger du å legge til en ny kilde, får du her samme valg som tidligere, hvor jeg valgte å legge til Google Analytics. Her kan du for eksempel legge til Google Sheets. Stegene blir dermed de samme som vi nettopp har gått igjennom, hvor man velger dimensjoner og knytter det sammen. Deretter lukker jeg, ved å klikke på «x Lukk» i høyre hjørne.

Da kommer vi tilbake til rapportsiden, hvor vi kan formere den slik vi ønsker. Her kan vi blant annet endre navn på rapporten, legge til flere sider og tilpasse dem. I menyen kan vi også legge til bilder, data og andre elementer vi har behov for. Vi ser også at det åpnes en ny meny til høyre, hvor vi kan tilpasse elementene som legges inn.
På bildet under kan du se at jeg har endret navnet på rapporten, lagt til et bilde og diagrammer av min statistikk. En boks med rullegardinmeny for datoer gjør det enklere å se data fra de dagene man ønsker.

Jeg velger å ikke legge med for mange bilder av stegene her, for å forhåpentligvis gjøre det enklere å forstå, da det er mange ting som kan legges til og tilpasses. Personlig mener jeg den enkleste måten å lære dette, er å selv utforske og prøve seg frem. Velg hva du ønsker å legge til via menyen øverst, og deretter tilpass det slik du ønsker i menyen til høyre. Gjør du feil kan du bare klikke på angreknappen øverst til venstre i menyen på rapportsiden. For å se rapporten i helhet, klikker jeg på den blå knappen øverst til høyre. Dermed blir dette resultatet av min rapport.

Dele rapporten med andre

Om du ønsker å dele rapporten med andre, klikker vi på «Del» øverst på siden. Klikker du på figuren kan du direkte legge inn mailadressene til de som skal få tilgang, ellers kan vi benytte oss av rullegardinmenyen ved å klikke på pilen. Her får vi flere alternativer, som kan passe etter ulike behov. Før vi deler kan vi også bestemme om personene som får tilgang har mulighet til kun å se, eller om de kan være med å endre og redigere rapporten.

Personlig opplevelse av Google Data Studio

Jeg har aldri prøvd dette verktøyet før, men tok det nå i bruk for selv å teste hvordan det fungerer. Google Data Studio er altså etter min personlige mening enkelt, oversiktlig og brukervennlig. Fordelen er også at man selv kan tilpasse alle datavisualiseringene slik at det passer mitt behov. Samtidig kan man tilpasse, ordne og personliggjøre rapportene slik at de blir enklere for deg selv å lese og forstå. Det kan virke litt komplisert med en gang, men jeg opplevde at det ikke var for vanskelig å sette seg inn i. Med litt mer trening og forståelse, vil jeg si at dette verktøyet er helt supert, spesielt for bedrifter!

Kilder

Google, 2021. «Introduction to Data Studio”. https://analytics.google.com/analytics/academy/course/10

One thought on “En enklere måte å visualisere dataene dine

  1. Hei Werena! Dette innlegget var informativt, enkelt og tydelig, og med en passe mengde skjermbilder som støtter oppunder. Kunne tittelen og undertitlene dine vært enda mer konkrete og selgende? Tenk hva er det folk søker etter i Google. Kom gjerne også med en oppdatering av innlegget når du har fått laget deg ditt eget dashboard som viser de viktigste KPIene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.