Hvordan bygge merkevare fra ingenting

Hvordan bygge merkevare fra ingenting

Å bygge en merkevare kan være krevende, men med hardt arbeid er det mulig. Dette innlegget handler om hvordan du bygger en merkevare fra ingenting til suksess. Innlegget er opprinnelig skrevet på engelsk av Hiten Shah. Du her lese det HER. Jeg har oversatt innlegget til norsk, og håper det kan gjøre det enklere for andre å forstå.

HVORDAN BYGGE MERKEVARE FRA INGENTING

Leo Widrich startet som med-grunnlegger i Buffer i januar 2011. I løpet av hans første måneder i selskapet, skrev han to til tre gjesteblogg-innlegg hver dag. Når de nådde april hadde han fått selskapets merkevare omtalt på over 100 blogger, og etter ni måneder i jobben hadde merkevaren nå fått over 100 000 brukere.

Dette mente flere var «content marketing», eller på norsk «innholdsmarkedsføring», og å bruke tid på noe som ikke får deg oppover i markedet. Men dette er kun en liten del av et større bilde, og etter de ni månedene var nå selskapets merkevare blitt meningsfullt og relevant.

Viktigheten av merkevare

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

«Du skaper merkevare når du har tatt en del av folks hjerne»

Shah forklarer hvordan Amazon er så avhengighetsskapende fordi de har tatt en del av hjernen din. I Norge er nok ikke Amazon like relevant, men poenget er uansett at det er deres første tanke dersom de trenger å kjøpe noe for lav pris, og med kort leveringstid. Amazon har markedsført seg såpass godt, at det er en selvfølge at kundene skal handle der.

I startfasen av å bygge merkevaren din, har du tatt en svært liten del av hjernen til folk. De som besøker siden din er gjerne tilfeldige besøkende, hvor nysgjerrigheten har trigget dem til å ta en titt.

Etter hvert vil merkevaren din strekke seg utover og vokse, og ta større plass i hjernen til folk. Dette utvikler seg til at de tenker på merkevaren din, og senere snakker om deg til venner og bekjente.

Derfor er det viktig å bygge opp merkevaren, for å bryte seg ut av den flate linjen uten vekst, til at den strekker seg oppover og vokser.

Men for å kunne bygge merkevaren fra ingenting, trenger du to ting: nyskapning og repetisjon.

Nyskapning

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

«Nyskapning: kvaliteten av å være ny, original og uvanlig.»

Siden 1999 har 37signals blogget om hva de driver med, hvorfor de gjør det de gjør, og hva de tenker å gjøre med bedriften fremover. Da de startet opp, var denne type blogging uvanlig. Ingen andre bedrifter delte råd om hvordan man bygget opp produktene sine i markedet, eller hvordan de utførte A/B testing for SaaS virksomhet.

De kalles «poster child» innen SaaS, for å skape en ny måte selskaper kan dele, lære bort og hjelpe andre å bygge opp sin merkevare. «Poster child» kan defineres som noen med en offentlig rolle som identifiseres til noe. (Merriam-Webster, 2021)

En måte Buffer tidlig definerte nyskapning hos KISSmetrics:

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

«Vi ville dele alles markedsanalyseinnhold, så lenge det var høy kvalitet og genuint nyttig.»

Videre skriver de: Vi definerte vår merkevare med å være hjelpsom, og det gjorde at vår Twitter-konto ble en «go-to» for markedsførere for å lære mer om analyse. Over tid vokse Twitter-kontoen med over 200 000 følgere, hvor 100% var organisk og uten å bruke ei krone.

Leo definerte nyskapning hos Buffer slik:

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

«Hvordan gjøre det bra på Twitter, med eller uten Buffer.»

Over tid dro de mer nyskapning inn i merkevaren med deres vitenskapelige tilnærming til glede og produktivitet, og deres radikale tilnærming til selskapets transparens. De klarte å holde nyskapningen «fresh» og holde den gående, fordi den kom fra en autentisk og genuin plass.

Men for å bygge en merkevare, kan man ikke kun snakke om nyskapning. Du må gjøre teori om til praksis, og skape en opplevelse for folk.

Repetisjon

For å kunne ta plass i noens hjerne, må du komme i hodet på folk om og om igjen. Du må altså bli noe folk tenker på. Målet er å bli der permanent. For å få til dette trengs repetisjon.

«Innhold» i innholdsmarkedsføring er nøkkelen her:

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

«Innhold kan være en tweet, et Facebook-innlegg, et blogginnlegg, eller hva som helst som repeterende produserer og distribuerer.»

Makten med innhold er at den kan skaleres både i uendelig antall folk som kan konsumere en individuell del av innholdet, og utallige måter innhold kan pakkes og produseres. Skalaen er det som skaper repetisjon, som videre skaper merkevaren.

Når Leo snakker om sin gjesteblogg-strategi, understreker han viktigheten av «å velge kvantitet over kvalitet». Med andre ord:

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

«Folk overvurderer ofte merkevaresubstans, og undervurderer merkevarerepetisjon.»

Leo holdt substansen smal og sentrert fullt og helt rundt hvordan man gjør det bra på Twitter. Han la fokuset sitt på repetisjon, og plukket ut over 150 gjesteblogg-innlegg, som var med på å gjøre Buffer en autoritet på hvordan best bruke Twitter.

Videre skriver Shah at han og med-grunnlegger Neil Patel sammen bygget en merkevare på Quick Sprout. De puttet nesten identiske bilder av ansiktet hans på forsiden, på sidemenyen på bloggen, på hans Twitter og andre personlige sider. All den repetisjonen legger sammen et inntrykk som er enkelt å minnes, og tar dermed plass i hodet på folk. Under ser dere hans eksempler fra hvordan de valgte å gjøre dette:

Bildene er hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

Flere eksempler på repetisjon som bygger merkevare

Hos AdEspresso har alle de ansatte profilbilde av at de drikker espresso. De bruker også de samme bildene på Facebook og Twitter.

Med-grunnlegger for selskapet, Armando Biondi forteller at det er lavintensitetsfrekvens som bygger merkevare og selvsikkerhet. Han kreditterer det for å ha fått selskapet fra 0 – $1M+i årlige gjentatte inntekter.

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

På ReadMe puttet de startmaskoten over alt på siden deres. De bruker den også på alle sosiale medier, og kommunikasjonsplattformer med kunder, samt på alle kontorene. Det gjør det også morsomt.

For grunnleggeren Greg Koberger betyr repetisjon at kundene deres nå kjenner Owlbert, men viktigst av alt at de forstår at selskapet er litt annerledes, og skiller seg ut.

Bilde hentet fra: https://hitenism.com/build-brand/

Den beste måten å bygge merkevare starter med deg

Når du starter fra ingenting, er du den beste som kan bygge noe for virksomheten din. Det er dette som har ledet folk som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich til å bygge både personlige merkevarer, og selskapet fra bunnen av.

  • Det nyhetsskapende er basert på hva som inspirerer deg til å starte virksomheten
  • Repetisjon er enkelt tidlig, fordi du kan gjøre det mot deg, deg selv og din historie. Folk liker historier, og vil alltid høre mer om hvorfor du startet virksomheten din.

Når du gjør alt det, samler du en kollektiv stamme rundt deg, og du begynner å sitte i folks hoder. Gjennom repetisjon og å opprettholde nyhetsskapning, kan du ta mer og mer plass.

Før du vet ordet av det, tenker folk på virksomheten din adferdsmessig. Fordi de tenker på deg, snakker de også om deg, og deler ditt produkt med venner.

Å bygge en merkevare handler om mer enn å gi ut kule dingser med logoen din på. Det handler om å skape historier. Ditt produkt og din virksomhet eksisterer for å gjøre en jobb for kundene, og hjelpe dem til suksess.

Det finnes flere verktøy og produkter i SaaS i dag enn noen gang tidligere. For hver jobb, finnes det et stort utvalg av ulike verktøy som tar plass. Til syvende og sist er merkevaren din hva som skiller seg ut, og tar plass i hodet på folk. Merkevaren er hva du fokuserer på, i konkurransen på dagens marked.

Kilder

Merriam-Webster. 2021. «Poster child».
https://www.merriam-webster.com/dictionary/poster%20child

Shah, Hiten. 2017. «How to build a brand from nothing”. Hitenism. https://hitenism.com/build-brand/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *