Vurdering av nettbutikken Zara

Vurdering av nettbutikken Zara

Når man skal sette opp sin egen nettbutikk er det viktig at den er appellerende for kunden. Det er ønskelig å få mye trafikk på siden, og oppnå en god omsetning. For å øke sannsynligheten til å klare dette, er det visse kriterier som må beherskes. I dette innlegget skal jeg vurdere nettsiden til Zara, basert på INEVO sine 10 vurderingskriterier for nettbutikker. (Ødegård, 2020)

Zara

Zara er den største motekjeden i Europa, og er eid av spanske Inditex Group. Zara tilbyr moterike klær for menn, kvinner og barn, og har oppnådd stor suksess. Mye av suksessen forklares i at kjeden bruker kort tid fra design til ferdig produkt i butikkene. (Google, 2021)

1. FØRSTEINNTRYKK

For at kunden skal ønske å bli værende på nettsiden, er førsteinntrykket avgjørende. Et godt førsteinntrykk øker sannsynligheten for at kunden videre sjekker ut hva nettbutikken har å tilby.

Ved hjelp av 3 spørsmål, kan det vurderes om nettbutikken har et godt eller dårlig førsteinntrykk. Spørsmålene bør kunne besvares innen 5 sekunder. Tar det lenger tid er det rom for forbedring.

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?
Skjermbilde hentet fra https://www.zara.com/no/

Her ser vi fremsiden til Zara.

Ja – Nettsiden gjør det klart at vi har kommet til riktig sted. Logoen vises stort og tydelig, og fargetemaet med svart og hvit fremhever kontrasten.

Nei – Jeg vil si nettsiden delvis viser hva jeg kan gjøre her. Ut ifra videoen forstår jeg at de selger moteartikler til dame. Klikker jeg meg videre på «herre» eller «barn» blir det mye vanskeligere å skjønne hva de selger. Jeg mener og det ikke skal være nødvendig å måtte klikke seg videre for å få grunnkunnskap

Skjermbilder hentet fra https://www.zara.com/no/

Nei – Grunnen til at jeg ville handlet her er fordi jeg allerede vet om Zara og hva de tilbyr, da jeg har handlet tidligere. Som ny kunde ville jeg ikke hatt en klar grunn til å handle her. Designet er simpelt og ryddig, men det trekker ned at informasjon kommer for lite frem. Det som derimot trekker opp, er at det er enkelt å forstå hvor du kan klikke deg videre.

2. SYNLIGHET

Dersom man skal oppnå salg, må nettbutikken være synlig og lett for kunden å finne. Både nettbutikkens navn, samt enkelte produkter som selges bør komme frem på søk. Jeg bruker Google som eksempel til søkemotor.

Skjermbilde hentet fra https://www.google.no

Når jeg søker på nettbutikkens navn, ser vi ut ifra bildet at dette er det første forslaget i Google. Dette er veldig positivt og skårer høyt i SEO.

Vi gjør flere søk. Ettersom Zara selger klær, velger jeg å søke på et klesplagg for å se hvordan de ligger an her.

Skjermbilde hentet fra https://www.google.no

Som vi kan se kommer ikke Zara opp som noen av alternativene. Dette trekker ned på synligheten, og kan resultere i at kunden handler hos en konkurrent isteden.

Skjermbilde hentet fra https://www.google.no

Ikke heller på «moteklær» kommer Zara frem som et alternativ, enda kjeden beskrives som den største i Europa på moterike klær. Dersom de ønsker flere besøkende i sin nettbutikk kan det være lurt å benytte seg av Google Ads.

3. BRUKERVENNLIGHET

Her går vi mer på brukervennlighet på nettsiden. Det er viktig at målgruppen enkelt kan finne frem til det de er ute etter, og orker å bruke tiden sin på det. Det skal være oversiktlig og raskt.

De 3 strekene ved siden av logoen er menyen. Ved å trykke på denne kan jeg her velge om jeg ønsker å handle for dame, herre eller barn. Det er få valg i starten, men gjør det derfor enkelt og oversiktlig for kunden. Basert på valget, får jeg mer konkrete valg for hva jeg ønsker å se på. De andre valgene vises under i en lysere farge, for å tydelig vise hvilken kategori jeg har valgt. Jeg kan også enkelt bytte om jeg ønsker. Jeg opplever dette positivt.

1 – Meny

2 – Menyvalg

3 – Kategorier

Søkefunksjonen på forsiden opplever jeg også som positiv. Jeg kan søke på det jeg leter etter, og får flere alternativer hvor jeg kan klikke meg videre.

Skjermbilder hentet fra https://www.zara.com/no/

For mobilkunder virker det personlig enklere. Dette fordi det simple designet blir minsket, og det blir mindre tomrom. Samtidig får jeg mulighet til å laste ned appen, som jeg antar gjør det enda mer brukervennlig å handle via mobil.

Skjermbilde hentet fra https://www.zara.com/no/

4. KJØPSPROSESS

Når kunden har bestemt seg for å kjøpe noe i butikken, har kjøpsprosessen stor betydning for om de ønsker å gå gjennom med det. Er prosessen lang, uoversiktlig, rotete og med mange trinn, er det enkelt for en kunde å gi opp, og forlate siden.

Jeg forsøkte selv å legge et produkt i handlekurven, for å se hvor tilrettelagt denne prosessen er hos Zara. Som jeg skrev tidligere, er nettsidens design i svart og hvitt. Dette gjorde det veldig enkelt å legge merke til knappene jeg må trykke på, for å navigeres videre for betaling.

Det første Zara ønsker å vite er om jeg har handlet der tidligere, eller om jeg ønsker å handle som gjest. Dette gjør at om jeg som kunde kan legge inn mine opplysninger, slik at det blir enda enklere å handle i nettbutikken neste gang.

Skjermbilde hentet fra https://www.zara.com/no/

Jeg klikket meg videre som gjest, og opplevde dette som veldig enkelt og kundevennlig. Kunden fyller ut nødvendige opplysninger for bestilling, levering, leveringstid og betalingsinformasjon. Deretter er ordren bestilt.

Sidene var oversiktlige og profesjonelle, slik som forventet. På ingen tidspunkt i prosessen var jeg usikker eller skeptisk.

5. HASTIGHET/TEKNOLOGI

Akkurat som med fysiske butikker, er hastighet og effektivitet avgjørende for om kunden ønsker å gå inn, titte og kjøpe. Bruker nettbutikken lang tid på å laste inn for nettkunder, er sannsynligheten høy for at de velger å forlate den, og kikke en annen plass. Nettbutikker med rask innlasting scorer også høyere i organisk søk på Google. Som nevnt tidligere kan det øke synligheten for bedriften.

Zara oppleves som rask for min del. Det tar kun et par sekunder fra jeg klikker meg inn eller navigerer meg videre, til siden er fullstendig lastet opp. Dette er positivt og gjør at jeg har lyst til å bruke tiden min der.

Jeg testen nettsidens hastighet i Google PageSpeed Insights tool, og ser her at de rangerer middels for datamaskin, og svært dårlig for mobilkunder. Dette kan tas til vurdering for selskapet, om de ønsker å skaffe flere nye kunder. Tiltak finnes på nettsiden.

Skjermbilder hentet fra https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

6. KUNDETILFREDSHET

Kundeanmeldelser har mye å si for om usikre kunder ønsker å benytte seg av tjenesten. Jeg personlig sjekker alltid kundeanmeldelser før jeg foretar et kjøp på nett. Basert på at jeg ikke ønsker å bli svindlet, eller betale for noe som er under normal forventning. Jo flere gode anmeldelser, jo bedre. Bedrifter med flere dårlige anmeldelser enn gode, styrer jeg naturligvis unna.

Likevel vil det være vanskelig å kun ha gode anmeldelser på sin side, fordi alle opplever service forskjellig, samt at det kan gjøres menneskelige feil. Jeg mener derfor det er viktig å lese også de negative tilbakemeldingene, og ta en vurdering for om deres påstander har innvirkning på min kjøpsavgjørelse.

Det var ikke så enkelt å finne anmeldelser av Zara ved hjelp av Google. På Trustpilot fant jeg derimot 28 tilbakemeldinger, men med ganske lav rangering. Basert på dette antallet vil jeg ikke kunne ta en ordentlig avgjørelse om jeg ønsker å handle her eller ikke, men vil likevel ta tilbakemeldingene i betraktning for videre undersøkelse.

Skjermbilde hentet fra https://no.trustpilot.com/review/zara.no

7. TRYGGHET

Mange kunder kan synes det å handle på nett er skummelt. En trygghet i fysisk butikk vil være å kunne se og ta på produktene der og da, snakke med personale og få med varene hjem umiddelbart. Trygghet i en nettbutikk er desto viktigere, da fysisk tilstedeværelse ikke er oppnåelig.

Kontaktinformasjon, samt om kjøp, bytte og retur må derfor komme tydelig frem. Dersom dette er vanskelig å finne, og kunden bruker tid på å lete, svekker dette tilliten. Det kan resultere i null salg. På Zara er denne informasjonen synlig, men du er nødt til å vite hvor du skal klikke deg videre for å få den.

På fremsiden av nettbutikken kan man bla helt nederst for å se hvilke plattformer de bruker, og kjøpsbetingelser. Kjøpsbetingelsene kan lastes ned på din enhet.

Skjermbilde hentet fra https://www.zara.com/no/

Derimot om man ønsker informasjon i forhold til kontakt eller kjøp, er dette mindre synlig etter min mening. Jeg har markert med en rød strek under, for å vise hvor informasjonen er tilgjengelig. Dette kunne godt vært større og tydeligere.

Skjermbilde hentet fra https://www.zara.com/no/

Likevel vil jeg si at selve informasjonssiden er svært oversiktlig og dekkende. Ikonene over gjør det også enklere å skille punktene fra hverandre.

Det jeg savner er tydeligere hvordan jeg kan kontakte bedriften, dersom jeg har spørsmål eller trenger å snakke med kundeservice.

Skjermbilde hentet fra https://www.zara.com/no/

8. KUNDEKOMMUNIKASJON

Det er viktig at en bedrift tar seg tid til å kommunisere med kundene sine. Som nevnt over kan dette styrke tilliten hos kunden. Bedriften må være aktiv på de plattformene de velger å benytte, om dette er sosiale medier, mail eller telefon.

Jeg tok en titt på Zara sin Facebook-side, og sjekket anmeldelser der. Kunder har på denne siden mulighet til å stille spørsmål, og komme med tilbakemeldinger. Førsteinntrykket jeg får er svært dårlig. Jeg ser at bedriften har fått mye klager og dårlige anmeldelser, men de tar seg i hvert fall tid til å svare innleggene. Svarene er standard hos alle, men gir kunden mulighet til å snakke med en kontaktperson for selskapet, og få mer personlig hjelp ut ifra sitt behov.

Skjermbilder hentet fra https://www.facebook.com/Zara/reviews/?ref=page_internal

9. PRISER/UTMERKELSER

Priser og utmerkelser bedriften eventuelt har fått, er fint å vise på fremsiden av nettbutikken. Det viser hva man er god på, og kan bidra til å øke sannsynligheten for salg.

Jeg fant ingen priser eller kåringen for selskapet. For at Zara skal kunne oppnå dette i fremtiden, råder jeg selskapet til å ta tak i de svakere punktene sine, og jobbe hardere for å snu negativitet til positivitet.

10. KONSEPT OG STRATEGI

Her er vi litt tilbake til punkt 1 på listen, førsteinntrykk. Hva kan jeg gjøre her? Som jeg skrev kommer ikke dette tydelig nok frem på deres nettside, og dermed blir det vanskelig som kunde å forstå konsept og strategi.

KONKLUSJON

Etter å ha satt meg litt inn i Zara og deres nettbutikk, vil jeg absolutt konkludere med at det er ting å ta tak i som kan forbedres. Dette er selvfølgelig etter min egen personlige mening som forbruker. Argumentet støttes oppunder punktene i listen og vurderingene jeg har gjort meg der. Likevel vil jeg si det er mye bra, men viktigheten av kundevennlighet kommer tydelig frem.

KILDER

Google. 2021. «Page speed insight». https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Trustpilot. 2021. «Zara». https://no.trustpilot.com/review/zara.no

Zara. 2021. https://www.zara.com/no/

Ødegård, Even. 2020. «Hvordan vurdere din nettbutikk». Inevo. https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

One thought on “Vurdering av nettbutikken Zara

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *